Meteen naar de inhoud

Hoe is De Beweging ontstaan?

Een kiem groeide uit…
De kiem voor De Beweging ontstond in 2018 bij Jeanette Koekkoek en Mark Hut die zich afvroegen: “ Hoe ontwikkelen we het gedachtengoed van mensgericht werken en levend organiseren verder? En hoe laat je organisaties van elkaar leren en versterk je het lerende vermogen van de organisaties en de sector?” 

De eerste ambassadeurs voor De Beweging waren Hans van Moerenhout en René Scherpenisse van Tiwos samen met Mo Acharki, Lianne van Klaveren en Saskia Leferink van Zayaz destijds. In 2019 ontstond voorzichtig een eerste groep van bestuurders en net voor de corona in 2020 ontstond de eerste ontwikkelaarsgroep. 

Verder groeien
Er zijn twee mooie jonge enthousiaste leergroepen ontstaan die elkaar bleken te versterken. Dat hebben we ontdekt op de eerste oogstdag in 2021. De Beweging groeide verder uit. Er startte een nieuwe ontwikkelaarsleergroep begin 2022 en we experimenteerden voor het eerst met een themagroep. Ook een mijlpaal was het uitkomen van het boek Leven Organiseren waar Jeanette sinds 2018 aan werkte. Het boek is een belangrijke onderlegger voor De Beweging.

Kennismeent
In 2023 startte een nieuwe bestuurdersgroep en werkten we met drie themagroepen. En, er ontstond een kerngroep, want de wens was steeds om vanuit een gemeenschap en kennismeent te werken. Vanaf 2018 was Jeanette begeleider, organisator en trekker van De Beweging. Door de kerngroep werd het dragend vermogen versterkt. Deze groep – bestaande uit Sienke Wolters, Sandra van Zaal, Marijke Hoogeland, René Scherpenisse, Bert Moormann en Jeanette Koekkoek – bereiden ‘de lijnen’ voor waar we op de oogst over besluiten en zetten ze uit. Ook is Sandra sinds 2023 (mede)begeleider geworden van themagroepen. Zo blijven we als De Beweging zelf ook bewegen, leren en ontwikkelen!

WAAROM DE BEWEGING?